Enter your contact textphone

Congratulations to Light House Designs shortlisted for Lighting Scheme Award in The International Design & Architecture Awards 2018

design et al are delighted to announce that Light House Designs have been shortlisted for Lighting Scheme Award within The International Design and Architecture Awards 2018.

The brief for Light House Designs was to produce a lighting scheme that brought together and unified each individual space. With the full height Crittall walls spanning over three floors, an overhanging bathroom with frosted glass walls, an open staircase and double height sitting room, each area could be seen from numerous angles. The challenge was to allow the whole space to work as one and Light House Designs achieved this by designing a scheme that appears to effortlessly combine the interior design with the architecture.
Light House DesignsThere was a danger of an overwhelming sense of height and too much space in the main living area, and so in order to create warmth and atmosphere, it was crucial to introduce different layers of light. Combining joinery lighting, table lamps, wall lights and uplights, the room is well lit and has character but, as planned, the lighting plays second fiddle. For additional punch when required Light House Designs used discreet downlights, these had to be strong enough to light the double height space effectively but without glare.
Light House DesignsIt was important to include the outside areas in the lighting scheme and control, so the eye would be drawn through the natural barrier of the windows, and extend to the limits of the room beyond. Light House Designs specified a lighting control system, so by the touch of a button each area can be brought together in one mood or controlled independently. Downstairs in the basement Light House Designs enjoyed lighting a cinema room in a chic ‘club’ style rather than the typical ‘home cinema’. Black inset down lights recessed in the wooden ceiling, combined with picture lights and subtle joinery lighting either side of the screen sets the tone perfectly. Seen through the Crittall doors, when not in use the room becomes a view in itself.
Light House DesignsUpstairs, the master bedroom, dressing room and bathroom were cleverly laid out in the eves. Whilst the space was smaller it was important to give them some significance. In the bathroom Light House Designs lit the sloping ceiling behind the bath, balanced with wall lights either side of the mirror on the opposite side. The frosted Crittall wall at the end of the room defined the space and by lighting the bathroom in front and upper half of living space behind, the frosted glass takes on a life of its own. The lighting scheme enhances all aspects of the interior and architectural scheme, bringing the designs together with an overall sense of fun, practicality and depth of character.

Light House Designs