Enter your contact textphone

Congratulations to Light House Designs shortlisted for Lighting Scheme Award in The International Design & Architecture Awards 2018

design et al are delighted to announce that Light House Designs have been shortlisted for Lighting Scheme Award within The International Design and Architecture Awards 2018.

The large scale of this project required careful planning on design and budget. Spread over six floors, including a sports hall, bar and gym in the basement, home cinemas and playrooms, reception rooms and family rooms up to the bedrooms and bathrooms, Light House Designs had to engage in the design of the house as a whole, yet look at the character of each room individually. The family wanted to utilise every part of the building and create a real sense of ‘home’. The bold and fun designs created by the interior designers (Turner Pocock), combined with the extraordinary dimensions of the rooms allowed Light House Designs the rare opportunity to explore the lighting in such a way that is not often viable.Light House DesignsEntering the basement either from lift or stairs, the floor stretched from one end to the other, only broken by Crittall walls which allowed you to see the space in its entirety. To unite the space, Light House Designs introduced a slot detail lit with LED Tape at each end. This in turn gives the sports hall a subtle interest in what would otherwise be a comparatively plain space. Light House Designs created a light box for the bar, the challenge being a uniform glow without any shadow on the mitered joints. The bottles seem glow from within and as it is dimmable, you can still find a drink whilst watching a film! In the central lobby, Light House Designs back lit the wine racks using the Applelec Light Sheet. With the diagonal design of the wine racks and the play of light and shadow it becomes a piece of art.
Light House DesignsThe cinema room, dark and moody, Light House Designs used black downlights to light the shutters and give a pool of light to the centre of the room. Wall lights allow you to watch a film without any overhead glare. The kitchen, dining and conservatory area was very much a flowing space. The light levels and colour temperature had to be the same throughout to ensure the areas seamlessly blended together. This had its challenges for the designers, as there were a number of steels and roof lights on different planes, so working closely with the architects, Light House Designs configured false beams and slot details in order to achieve accurate positions for the light fittings.
Light House DesignsThere are so many different types of light fittings and lighting details on this project, yet rather than conflicting they hold their own and bring all aspects of the project together. The front and back garden were beautifully designed which was a vast improvement on what was there before. The exterior of the building is now back in its original state so blends in seamlessly into the wider environment. Light House Designs believe that the design works so well because of the fantastic collaboration between the design team.

Light House Designs