Enter your contact textphone

Congratulations to Minale + Mann shortlisted for Residential £1-2.5 Million (Project by Value) Award in The International Design & Architecture Awards 2018

design et al are delighted to announce that Minale + Mann have been shortlisted for Residential £1-2.5 Million (Project by Value) Award within The International Design and Architecture Awards 2018.

Broomwood has a light industrial touch, fusing together exposed steel and metal finishes, with soft calming interior tones. The project involved a completely new internal configuration of this Victorian Terrace, creating new, visual links throughout the house both horizontally and vertically. Minale + Mann were instructed to transform an ordinary semi-detached Victorian 1950sq ft. home in south west London into a contemporary yet functional family home. The designers pride themselves on ensuring the design marries the key historical features of the existing building and bring it to a new life with contemporary aesthetics and functions for modern day living.
Minale + Mann The clients provided few design requirements for the project brief allowing us to add striking features of refined industrial design throughout each aspect of the house. The entire process included a full gut of the internal structure + a complete new internal configuration of all floors. This included adding double height voids, with a pre-fabricated 10 mil steel ribbon floating staircase leading from ground floor to the new basement. Minale + Mann used exposed steel framework and internal and external light voids throughout the property to bring natural light down to the subterranean living areas.
The ground floor features smoked oak floorboards flowing from the entry hall into the reception room. The open plan reception room features a focal fireplace made of Anatolian grey marble, the lighting is handmade glass and bronze, from CTO and Apparatus Studio. The reception room also features an innovative use of hand patina’d zinc that forms a dramatically striking bespoke study and cloakroom piece that, flanking a void into the basement, continues to lead the user down into the open plan kitchen transitioning into a distinctive kitchen island.

Minale + Mann The kitchen floors are polished concrete and feature bespoke fitted kitchen cabinets designed by Minale + Mann and fabricated by MannMade London. The kitchen worktops are made of leathered stone composite and features a bespoke kitchen dresser also fabricated by MannMade London. The area includes a frameless glass side extension with an exposed steel beam, continuing the refined industrial interior language with the architectural features.

The exposed ribbon steel staircase leads from the kitchen to the basement are which consists of a personal gym, a large entertainment/family space and guest room with en- suite facilities plus large utility room. Feature furniture in this space included a bespoke display shelving unit and side boards made of ash with brass knobs, made by MannMade London, bespoke sofa design by Minale + Mann and lighting by CTO and Atelier Areti and Artwork by Daniel Crawshaw. The use of large light voids, both internally and externally, brings maximum natural daylight into the family space, giving the illusion if it not being a basement.
Minale + Mann The entire first floor was transformed into a master suite, with en-suite bathroom featuring a twin vanity unit of steel and blackened oak, the walls were finished with a resin based polished screed, the floor was finished in a honed limestone, brassware supplied by The Watermark Collection and an innovative smoked and acid etched glass used for the shower screen, with black steel framing. Further guest and child bedrooms on the second floor complete this house and feature fun lighting by Brokis with bespoke fitted joinery by MannMade London.

Minale + Mann