Further Shortlist Success For HBA With Four Seasons Guangzhou

WillPryce_076261_2_PS Master Bedroom looking through to en-suite bathroom seen at dawn with towerIn the final week of the Asia-Pacific Design & Architecture selection phase, Hirsch Bedner Associates made an impressive third success through to the final shortlist.

Rising 103 stories above the Pearl River, the Four Seasons Guangzhou occupies the top third of this new building. The project is architecturally dramatic for its triangular tower, diagonal lattice and soaring, 30-floor-high atrium. The interior design concept is striking, developed to push the boundaries of design and challenge perceptions of the classic hotel interior.

Every detail of the hotel’s elegant yet ultramodern interior was meticulously planned and executed to ensure an exceptional guest experience. From the ground floor, guests take dedicated express elevators to the 70th floor lobby, where a dramatic three metre (ten foot) red steel sculpture by Australian artist appears to float on a sea of watery glass, reflecting the astounding ceiling window 30 floors above.

The incredible naturally-lit atrium, surrounded by restaurants and rooms above, is higher than the top of St. Paul’s Cathedral in London and New York’s Statue of Liberty. The intricate textured screen made of woven metal wraps around the interior of the sky-high lobby. The screen is themed around the four seasons, from spring in the basement to fall in the upper reaches.

The artwork extends to edgy, modern Southern Chinese pieces by local artists and continues the theme of the four seasons from spring on the ground floor to winter at the top floor. For instance, in the Bar on Level 99, the artwork is pure, white and ethereal in a fitting tribute to the heavens.

A key challenge facing the design team was to match interiors with the complex structural columns featured in all public spaces and the hotel’s 104 guest rooms and suites. Each boasts a unique floorplan as a result, with the building narrowing as it rises and columns intersecting at different points. The only constants in the guest room interiors are the bathrooms and beds, positioned to offer unparalleled views of the Pearl River Delta and cityscape. Floor to ceiling glass windows additionally encourage guests to “look right down.”

Furniture is predominantly modern Italian, with contemporary Chinese art playing off elements of nature and culture. The designers created beautifully customized carpets that are watercolor like and evocative of the skies and clouds.

This lent itself to creating further patterns of angles and refractive elements in the interior design, from the handrails in the atrium – custom measured for each floor – to a dynamic skylight at the top, with angular black panels. The effect is magnified in interior corridors, with angled glass deliberately projecting outwards to “embrace the height”.

 

 

WillPryce_077122_View up the Atrium showing the bridge and helipad oversailing the space

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WillPryce_076721_Night view of the 1st Floor  Arrival

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WillPryce_076795_3_Dawn view of the Spa pool with views over to the tower

Contact Us

If you wish to speak to someone regarding The Design Society

Simply fill in the form below!






    Alternatively, call us on 0044 (0)1244 346347