Bayswater Interiors


Country House Home Cinema by Bayswater Interiors

Bayswater Interiors have been shortlisted for Home Cinema Award in The International Design & Architecture Awards 2020.

This project involved the creation of a Home Cinema and Bar area for clients who own a large period Country House in Worcestershire.  The clients had had owned the property for several years, and since having children had to decide to make a number of additions to ensure that this would be their forever home.  After the creation of an outdoor pool they decided to embark upon an extension to create a ‘leisure’ area and asked Bayswater Interiors to design the space.

Bayswater Interiors

This leisure area was linked to the house and was to include a changing area for the pool, a Games Room and also a Cinema Room.  Whilst the existing house was a period property and the exterior of the extension was in keeping with that architecturally, the interior was to be more contemporary.  The cinema was to have a high specification of AV equipment and include individual cinema seats, and a small bar to serve the cinema was an essential requirement of the clients.

Due to the architecture of the cinema room there was nowhere to hide the AV equipment, so Bayswater Interiors had to design the space to incorporate storage of the AV rack, and to ensure it was accessible for maintenance.  The designers also wanted to create a number of moods with the lighting within the cinema, and the client was keen to include a starlight ceiling.

Bayswater Interiors

From a functional point of view, Bayswater Interiors worked with experts to ensure that the technical aspects of the Home Cinema met the client’s requirements, and also designed storage that would ensure all of the AV equipment and children’s Games Consoles could remain hidden to leave the design feeling more streamlined.  Simultaneously, the clients wanted the space to feel luxurious and to have some colour, so the designers introduced a selection of fabrics for the acoustic wall coverings to do this and also created a lit alcove in the cinema to provide a visual focus.

Bayswater Interiors

When not being used to watch a film the Cinema Room was to be visible from the Games Room, and this plus the client’s request for the injection of colour into the scheme meant that Bayswater interiors would need to ensure that the space also provided visual interest when not in use.

Bayswater Interiors


design et al only work with the world’s leading designers.

If you think you have what it takes to complete in The International Design & Architecture Awards, submit your application by clicking here.

How to Apply The Categories

Contact Us

If you wish to speak to someone regarding The Design Society

Simply fill in the form below!






    Alternatively, call us on 0044 (0)1244 346347